Blog

9 lutego 2019

3 URODZINY PRACOWNI SMAKU Jolanty Kleser

 

 

Mama trójki dzieci, szczęśliwa żona i kobieta spełniona – tak pozwolę sobie napisać w trzech słowach o właścicielce katowickiej PRACOWNI SMAKU – Jolancie Kleser. Poznałyśmy się już dawno bo po emisji naszych edycji programu Masterchef ale o Joli wspominać będę często bo o takich kobietach jak ona trzeba mówić głośno. Za każdym razem mam wrażenie, że im starsza tym bardziej dojrzała kulinarnie i tryska coraz większą energią. Prawdziwy wulkan a zarazem kobieca i niezwykła w tym co robi…

 

 

 

Historia jest banalna bo ona po prostu  robi to co kocha! GOTUJE ! ale niebanalnie:) Jej gotowanie w “Pytanie na śniadanie”w TVP2, warsztaty w jej pracowni, podróże kulinarne, które relacjonuje i książki z przepisami, które napisała mają  w całym kraju swoich fanów i bez najmniejszych wątpliwości porównuję dziś Jolę do znanej na całym świecie – Nigelli Lawson.

 

 

 

Po 18 latach pracy w korporacji postawiła wszystko na jedną kartę. W roku 2013 zrezygnowała z pracy aby móc wziąć udział w II edycji programu Masterchef a wszystko po to, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy amatorów. Już podczas castingu jej autorska paella zachwyciła jurorów i Jola znalazła się w finałowej czternastce. Programu nie wygrała ale przygoda, pasja i marzenia sprawiły, że jak mówi sama o sobie – wygrała nowe życie, w którym czuje się spełniona i kocha to co robi.

Myślami wspominam Naszą rozmowę, gdy Jola opowiada mi jak znalazła lokal, miejsce w którym poczuła ten klimat i atmosferę w której chciałaby gościć innych i móc dla nich gotować.

 

 

 

 

 

 

“Poprzez codzienne gotowanie, goszczenie rodziny i znajomych podczas uroczystości rodzinnych w moim domu przekazywałam im swoją miłość. Dobre, zdrowe dania to sposób, w jaki im okazywałam swoją troskę i miłość. To bardzo prosty gest, który sprawiał mi wiele radości, a przerodził się w pasję, która stała się moim najważniejszym zajęciem” – opowiada Jola o tym jak się wszystko zaczęło…

 

 

Gotowanie dla bliskich, znajomych i kolejne zamówienia cateringowe były doskonałym potwierdzeniem na to, że stworzenie wymarzonego miejsca na mapie Śląska było na wyciągnięcie ręki…

 

 

I tak oto powstała katowicka PRACOWNIA SMAKU JOLANTA KLESER, jej autorski projekt, miejsce pełne magii, prawdziwej pasji do gotowania i gościnności. To miejsce w samym sercu Katowic – dla ludzi ceniących gust, piękno i atmosferę. Dla amatorów jedzenia, gotowania i biesiadowania. Dla tych wszystkich, którzy chcą się rozwijać kulinarnie i czerpać nowe inspiracje. Dla dzieci, aby mogły tam przeżywać swoje najważniejsze wydarzenia. Dla osób prywatnych pragnących zabrać swoich gości w ten pyszny, kulinarny świat oraz firm, które szukają czegoś innego, oryginalnego dla swoich pracowników.

 

 

 

Dla chętnych amatorów gotowania czekają warsztaty kulinarne o szerokiej tematyce różnych kuchni świata. Jola ze swych podróży kulinarnych czerpie inspiracje z którymi chętnie dzieli się potem podczas warsztatów. Jej pracownia w tajemniczej bramie przy ulicy Tadeusza Kościuszki z numerem 12 za starymi drewnianymi drzwiami to niezwykłe wnętrze, wyposażone w niezbędne sprzęty i produkty do gotowania. Od samego wejścia czuć tam magię a o cały wystrój i atmosferę dba sama właścicielka i jej niezastąpiony zespół.

 

 

 

W tym roku PRACOWNIA SMAKU Jolanty Kleser obchodziła swoje trzecie już urodziny. Było pysznie, wzruszająco i z energią, którą rozdaje Jola wszystkim odwiedzającym. Życzę jej dalszych sukcesów i gratuluję miejsca, które stworzyła…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jolanta Naklicka-Kleser pochodzi z Katowic, mieszka w Mysłowicach. Uczestniczka 2. edycji programu „MasterChef”, w którym zasłynęła z hiszpańskiej paelli. Od prawie 6 lat w branży kulinarnej, najpierw przez 3 lata prowadziła firmę cateringową, a od 3 lat jest właścicielką Pracowni Smaku Jolanta Kleser w Katowicach.
Napisała dwie książki kulinarne – „Lodovo, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie” i „Zdrowe przetwory”. Gotuje w „Pytaniu na śniadanie” w TVP2.

 

 

                                   

RED. Sylwia Chrzanowska

 

Miejsca&Goście , , , , , , ,

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *