Blog

25 lutego 2019

FASZEROWANE BAKŁAŻANY Z BATATEM I DRESSINGIEM ORZECHOWYM

Jeśli lubisz bakłażana to ten przepis jest dla Ciebie!

 

Przepis inspirowany kuchnią żydowską, gdzie pieczone bakłażany podawane są z orzechami aromatyzowane cynamonem i mieloną papryką. U nas przepis z wykorzystaniem bakłażanów i słodkich ziemniaków. Danie cudownie sycące a całość dopełniona dressingiem jogurtowym z masłem orzechowym!

 

 

fot. Sylwia Chrzanowska

 

FASZEROWANE BAKŁAŻANY Z BATATEM I DRESSINGIEM ORZECHOWYM

 

 

2 bakłażany
2 słodkie ziemniaki, bataty
2 średniej wielkości, posiekane cebule
½ szklanki przecieru pomidorowego
garść posiekanych, orzechów włoskich
2 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z jednej cytryny
posiekana natka pietruszki
sól i czarny pieprz
+ sos
200ml naturalnego jogurtu
2 łyżki masła orzechowego
sól i pieprz
świeża kolendra

 

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
Bataty posmaruj oliwą i zawiń w folię aluminiową. Bakłażany przekrój wzdłuż na połówki, nasmaruj oliwą i posyp solą. Ułóż na blasze do pieczenia skórą do dołu. Bataty piecz przez 45 minut, bakłażany – 20minut
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia
Jogurt wymieszaj dokładnie z masłem orzechowym, pieprzem i solą
Obierz bataty ze skóry i drobno pokrój, z bakłażanów wydrąż środek i również pokrój
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę, dodaj przyprawy i duś około 5 minut. Kolejno dodaj – posiekane bataty, miąższ z bakłażana, sok z cytryny, przecier pomidorowy, orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie, podsmaż całość około 5 minut. Gotowym farszem napełnij bakłażany
Podawaj z przygotowanym jogurtem i świeżą kolendrą

 

 

fot. Sylwia Chrzanowska

 

 

Przepis według Sylwii Chrzanowskiej
Optidieta, Przepisy , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *