Blog

26 marca 2019

MARYNOWANE W HERBACIE TOFU Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE danie z warzywami, które można jeść bez końca. Idealnie pyszne i sycące a dzięki marynacie z zielonej herbaty zyskuje dodatkowo oryginalny smak i aromat…

 

 

Składniki:

 

1 kostka naturalnego TOFU
250g świeżych boczniaków
1 ząbek czosnku
1 cebula szalotka
2-3 cm pokrojonego drobno, świeżego imbiru
250g dowolnej mieszanki warzyw ( np. mrożonej fasolki szparagowej, pokrojonej marchewki lub zielonego groszku )
świeża kolendra
olej kokosowy
1 opakowanie makaronu ryżowego
 
Marynata do tofu:
1 szklanka zaparzonej, mocnej zielonej herbaty ( idealna będzie np. jaśminowa )
2-3 cm świeżego, drobno pokrojonego imbiru
4 łyżki jasnego, sosu sojowego
2 łyżki cukru brązowego lub miodu
2 liście kafiru

 

  • Tofu należy zamarynować kilka godzin wcześniej a najlepiej na noc. Zaparzoną, zieloną herbatę wymieszaj z pozostałymi składnikami w małej miseczce i dodaj pokrojone w kostkę tofu. Wymieszaj dokładnie i zamarynuj.
  • Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Na głębokiej patelni ( np. typu WOK ), na oleju kokosowym podsmaż delikatnie pokrojoną – szalotkę, imbir i posiekany czosnek
  • Dodaj boczniaki, zwiększ temperaturę i podsmaż je mocno przez około 3 min
    ( mieszając aby były podsmażone z każdej strony ). Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • Tofu odsącz z marynaty i wlej ją do małego garnuszka. Podgrzewaj na średnim ogniu aby się zredukowała i zgęstniała
  • Tofu wrzuć na tą samą patelnię co boczniaki i podsmaż na oleju kokosowym
    ( około 1 łyżka ). Dodaj warzywa i duś do ich miękkości
  • Kiedy marynata będzie już gęsta wrzuć do niej podsmażone wcześniej boczniaki i wymieszaj dokładnie. Gotowe w sosie boczniaki dodaj do tofu z warzywami
  • Całość podawaj z wymieszanym makaronem ryżowym i świeżą kolendrą

 

fot. Sylwia Chrzanowska

 

 

Optidieta, Przepisy , , , , , , , , , , ,