Blog

10 lutego 2019

PIECZONE GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

 

 

 

 

Klasyk, który zawsze smakuje – czy są tu fani gołąbków? Jeśli tak to ten przepis będzie idealny. Obalamy mit, że to bardzo pracochłonne danie. Nasze gołąbki połączyliśmy z warzywami i delikatnym mięsem z indyka. W wersji wegetariańskiej mięso zastąp startym, żółtym serem:) Pieczone w piekarniku świetnie smakować będą z  pysznym sosem pomidorowym… Wystarczą tylko chęci do przygotowania 🙂

 

 

 

 

PIECZONE GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

 

Składniki

 

1 główka kapusty włoskiej
300g mielonego mięsa z indyka
1 obrana cebula
500g obranych pieczarek
2 obrane marchewki
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
suszone pomidory w oleju – około 15 sztuk
200g  kaszy jęczmiennej pęczak ( waga przed ugotowaniem )
świeża natka pietruszki, posiekana
tłuszcz do smażenia
opcjonalnie: sól, pieprz, suszony lubczyk, suszona bazylia

 

+ składniki na sos
 
400ml bulionu warzywnego lub mięsnego
400ml przecieru pomidorowego + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
świeży koperek
opcjonalnie: sól, pieprz, suszony lubczyk, łyżka miodu lub cukru trzcinowego

 

  • Z kapusty wytnij głąb ze środku. We wrzącej wodzie w dużym garnku ugotuj kapustę – około 10 minut stroną dolną z wyciętym głąbem i kolejne 10 minut górną częścią
  • Obraną marchew, cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Na głębokiej patelni podsmaż na małym ogniu drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mielone mięso, pozostałe warzywa, suszone pomidory i smaż całość przez około 15 minut, mieszając co chwilę
  • W międzyczasie ugotuj kaszę pęczak.
  • Do farszu dodaj przyprawy, ugotowaną kaszę i świeżą, posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszaj dokładnie i wystudź
  • W małym garnku doprowadź do wrzenia bulion. Dodaj przecier, koncentrat i przyprawy. Gotuj na dużym ogniu aż płyny lekko się zredukują i zagęszczą. Na końcu dodaj posiekany, świeży koperek
  • Ostudzoną kapustę obrać z liści, usunąć nożem twarde zgrubienia jeśli są i na rozłożone liście nakładać farsz ( po około 2 łyżki ). Zawijamy farsz w liście (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
  • Układamy ściśle nasze gołąbki na blasze do pieczenia a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni ( z termoobiegiem ). Pieczemy około 20 minut. Gołąbki podajemy z gorącym sosem…

 

 

SYLWIA CHRZANOWSKA
Optidieta, Przepisy , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *