Blog

11 kwietnia 2019

PLACKI Z LIŚCI RZODKIEWKI

 

Jak gotować i nie marnować? Wykorzystujemy całą moc sezonowych warzyw, jak tylko to możliwe!!! Często wyrzucamy liście lub przejrzałe owoce a przecież to wszystko możemy jeszcze wykorzystać. Kiedy ostatnio kupowałam pęczek rzodkiewek od miłego, starszego Pana, byłam przerażona, gdy chciał mi odciąć zielone liście!!! STOP bo przecież uwielbiam te liście. Robię z nich pesto, placki lub dodaję do koktajlu z jabłkiem i jarmużem. Te liście mają moc. Więcej w nich witaminy C niż w cytrynie! Genialnie czyszczą organizm z toksyn, usprawniają prace żołądka i przemianę materii. Odtruwają i regulują ciśnienie krwi.

 

 

A oto przepis na moje ulubione placki, które cała rodzina pokochała na śniadanie ( pysznie smakują z ogórkiem lub pomidorem, naturalnym jogurtem i wędzonym pstrągiem…

 

 

 

PLACKI Z LIŚCI RZODKIEWEK

 

Składniki:
pęczek rzodkiewki – korzenie i liście !
duża garść świeżego szpinaku
garść świeżej bazylii
¾ szklanki mleka roślinnego
jajko
mały kawałek startego sera – parmezanu ( lub 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych )
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
+ propozycja podania: korzenie rzodkiewki, świeży i drobno pokrojony ogórek, świeży koperek, świeża mięta, skórka z cytryny, 1 szklanka jogurtu naturalnego

 

  • Liście rzodkiewki, szpinak i świeżą bazylię zalej mlekiem i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj jajko, przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i wymieszaj trzepaczką na jednolitą konsystencję. Odstaw na około 10 minut
  • Rzodkiewki pokrój w plastry lub ćwiartki, wymieszaj je z koperkiem i drobno pokrojonym ogórkiem
  • Przygotuj sos – jogurt naturalny wymieszaj ze skórką cytryny, solą, pieprzem i posiekaną, świeżą miętą
  • Za pomocą łyżki wazowej do zupy nakładaj małe porcje masy na placki na rozgrzaną z tłuszczem patelnię, smaż z obu stron ( około 1 minuty każdą stronę ). Gotowe placki podawaj z przygotowanymi wcześniej dodatkami
 

 

 

 fot. Sylwia Chrzanowska

 

Optidieta, Przepisy , , , , , , , , , , , , , , , ,
One Comment
  1. wooooow! <3

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *