Blog

8 lutego 2019

WARZYWA W STYLU TAJSKIM Z MANGO I PRAŻONYM SEZAMEM

 

Gdybym miała podać swoją ulubioną przystawkę to byłby to tatar z tuńczyka i ta właśnie… sałatka? Jest idealnym dopełnieniem każdego dania z ryżem, z kurczakiem bo pełna smaku i aromatu prażonego sezamu zapewne zachwyci wielu. Nie przypuszczałam, że tylu moich znajomych poprosi o ten przepis bo to tylko warzywa z dobrym dressingiem ale podobno prostota jest najlepsza. Pełne smaku warzywa w stylu tajskim szybko przygotujesz np. na spotkanie z przyjaciółmi. Koniecznie spróbuj !

 

 

 

 

 

 

PRZEPIS:

 

1 obrane mango
2 obrane marchewki
1 świeży ogórek
mały słoiczek pędów bambusa
4 łyżki uprażonego na suchej patelni – białego sezamu
świeża kolendra
+ dressing: 20ml octu ryżowego, 4 łyżki sosu sojowego, jasnego, łyżeczka miodu, sok i skórka z jednej limonki, 4 łyżki oleju sezamowego

 

  • Mango i marchew pokroić w bardzo cienkie i długie słupki o długości około 7-8 cm i średnicy około 3-4mm.
  • Słupki marchewki sparz wrzątkiem i pozostaw kilka minut w gorącej wodzie lub ugotuj na parze przez około 10 minut
  • Ogórka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój tak jak mango i marchew
  • Gotowe i pokrojone warzywa wymieszaj z pędami bambusa, skrop octem ryżowym i całość wymieszaj. Pozostaw na około 15 minut
  • Z pozostałych składników oprócz oleju sezamowego przygotuj dressing mieszając je ze sobą. Gotowy dressing dodaj do warzyw i wymieszaj całość dokładnie
  • Posyp ziarnami prażonego sezamu, świeżą kolendrą i skrop całość olejem sezamowym
 

 

Przepis: Sylwia Chrzanowska

 

 

Przepisy , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *