Blog

6 listopada 2018

WEGAŃSKIE KASZOTTO Z BOCZNIAKAMI I OLEJEM KONOPNYM

 

 

2 porcje

 

 

szklanka kaszy pęczak lub dla wersji bezglutenowej – gryczanej
2 suszone grzyby
łyżka sosu sojowego
1 mała cukinia
kilka grzybów boczniaków
2 drobno posiekane ząbki czosnku
łyżka oleju rzepakowego do smażenia
pestki dyni lub słonecznika
posiekana świeża natka pietruszki lub szczypior z dymki
sól i pieprz
olej konopny

 

 

 

  • Szklankę kaszy zalej wodą razem z suszonymi grzybami ( tak aby zakryła ją o 2cm ), zagotuj i dodaj łyżkę sosu sojowego. Gotuj na średnim ogniu
  • Cukinię pokrój w kostkę, boczniaki posiekaj
  • Na patelnię wlej łyżkę oleju do smażenia. Na małym ogniu podsmaż czosnek, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i podsmaż około 3 minut. Przypraw świeżo mielonym pieprzem i solą, wymieszaj. Dodaj pokrojone boczniaki, zwiększ ogień i podsmaż całość z każdej strony przez 2 minuty
  • Na ugotowaną kaszę, rozłóż przygotowaną cukinię z boczniakami, posyp pestkami dyni lub słonecznika, dodaj szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki i skrop całość dwoma łyżkami oleju ( OLEJ KONOPNY SemCo )

 

 

S.CH.
Przepisy , , , , , , , , ,