Blog

6 listopada 2018

WEGETARIAŃSKI BIGOS ZE ŚLIWKAMI

 

 

Niezły bigos…! Potrawa, której nie może zabraknąć na polskim stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Podobno najlepszy jest kilkakrotnie podgrzewany a koneserzy dobrego smaku twierdzą, ze swoje musi poleżeć. Ja swój bigos robię w wersji wegetariańskiej ( idealny także jako nadzienie do pierogów ) z dodatkiem wędzonej śliwki i koniecznie gotowany na czerwonym, wytrawnym winie. Spróbuj tej wersji, jest naprawdę wyjątkowo pyszny! I nie tylko na święta…

 

 

Składniki:

1kg kiszonej kapusty  ( jeśli kapusta jest dobrej jakości i nie jest zbyt kwaśna nie ma potrzeby aby ją płukać )

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

1 jabłko ( twardej odmiany )

10 pokrojonych, suszonych, wędzonych śliwek

½ szklanki rodzynek

5 sztuk suszonych grzybów

5 łyżek powideł śliwkowych

5 łyżek koncentratu pomidorowego

szklanka czerwonego, wytrawnego wina

olej rzepakowy do smażenia

przyprawy: łyżeczka suszonego majeranku, ½ łyżeczki mielonego czosnku, ½ mielonego kminku, sól i pieprz

 

  • Kiszoną kapustę poszatkuj. Cebulę, czosnek i jabłko pokrój w drobną kostkę

  • Do garnka z grubym dnem wlej około 2-3 łyżki oleju i zeszklij w pierwszej kolejności – cebulę

    z czosnkiem ( na małym ogniu aby nie przypalić składników ). Dodaj pokrojone jabłko i śliwki i podsmaż jeszcze całość przez chwilę

  • Dodaj posiekaną kapustę, grzyby i rodzynki. Wlej wino i wymieszaj całość, gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut

  • Dodaj powidła, przecier pomidorowy ( w razie konieczności dolej jeszcze wina jeśli kapusta wchłonęła cały płyn )

  • Dopraw przyprawami i ponownie gotuj około 30 minut ( mieszając co jakiś czas ). Wystudź bigos na kilkanaście godzin i ponownie zagotuj ( wtedy jest najlepszy ). Idealny jako nadzienie na wigilijne pierogi lub jako dodatek do pieczonej kaczki na uroczyste, rodzinne obiady. Smacznego.

 

 

 

Przepisy , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *