22 września 2018

WEGETARIAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE

Ten przepis powstał szybko ale okazał się strzałem w dziesiątkę. Kuchnia wegetariańska nie jest mi obca – uwielbiam czasami warzywne, zdrowe eksperymenty z łatwo dostępnych składników. Kiedy można przygotować coś pysznego, zdrowego nie zastanawiam się nawet jaką ilość mogę tego zjeść. Burgery ( lub kotlety ) z marchewki, ciecierzycy, suszonych pomidorów i orzeszków na stałe zagościły w moim rodzinnym menu. Polecam !

SKŁADNIKI

2 duże starte na tarce ( o grubych oczkach ) marchewki
300g ciecierzycy z puszki ( odsączonej z zalewy, zalewę możemy zostawić np. do przygotowania wegańskiego majonezu )
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
140g suszonych pomidorów z zalewy
100g orzeszków ziemnych ( bez soli )
posiekana natka pietruszki ( opcjonalnie, jak lubisz )
1 jajko
sok z ½ pomarańczy
5 łyżek stołowych otrębów owsianych
5 łyżek stołowych płatków drożdżowych, nieaktywnych
olej rzepakowy do smażenia

przyprawy: pieprz, sól, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonego cząbru

  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj
  • Ciecierzycę, pomidory suszone, orzechy ziemne, jajko, sok z pomarańczy zmiksuj ze sobą. Dodaj posiekaną natkę, pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy. Dodaj startą marchewkę i całość wymieszaj ze sobą. Sprawdź gęstość masy i jeśli jest zbyt rzadka zagęszczaj – płatkami drożdżowymi i otrębami. Masa powinna być zwarta aby łatwo było formować z niej małe kotleciki ( o średnicy ok. 8cm )
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż małe burgery na złoty kolor
  • Zamiast smażenia możemy upiec burgery ( 180 stopni – 12 minut )
Z czym podawać?

W moim domowym menu burgery serwuję z domowymi frytkami lub frytkami z batata, wegańskim majonezem i sałatką ze świeżych pomidorów

Płatki drożdżowe nieaktywne

Stosuję w wielu moich przepisach – od sałatek do kotletów. Są na liście moich ulubionych produktów, których nie może zabraknąć w mojej kuchni. Nie tylko smakują obłędnie ale mają wiele wartości. Są bogatym źródłem białka i witamin z grupy B. Mówi się o nich, że to „wegański parmezan”.  Idealne do past, do kanapek albo jako zamiennik tradycyjnej bułki tartej.

Przepisy ,