Blog

3 czerwca 2019

WYGRAŁAM BLOGGER FOOD FESTIVAL vol.III

 

 

Pierwszy raz w Bydgoszczy i zapamiętam tą wizytę na zawsze! Z uśmiechem stwierdzam, że maj jest dla mnie szczęśliwy ( w maju kilka lat temu poznałam swojego męża, w maju urodziła się moja córka, w maju odbywał się casting do programu Masterchef a teraz wygrywam III edycję #bloggerfoodfestival, WOW !!!)

 

 

W piątkowe popołudnie, 24 maja spotkaliśmy się w Hotelu Przystań w Bydgoszczy na powitalnej kolacji, którą poprzedził pokaz kulinarny Dawida Budzicha, ambasadora marki i partnera wydarzenia Philipiak Milano ( dania Dawida wspaniałe, pyszne i pełne inspiracji ). To był mój pierwszy konkurs kulinarny ale zależało mi jak zawsze na miłej, przyjacielskiej relacji z innymi uczestnikami i chyba się udało bo poznałam fantastycznych ludzi – Maćka, Anię, Alę, Pawła i Patrycję. Wszyscy prowadzą bloga, gotują a o jedzeniu moglibyśmy rozmawiać godzinami… Każdy z Nas ma inny styl gotowania i mogliśmy wymienić się swoimi pomysłami. O dziwo usłyszałam, że dwie inne osoby również mają w planach przygotować pierogi z rybą!!! OMG!!!

 

 

Fot. Robert Majewski

 

25 maja, dzień konkursu i festiwalu na Wyspie Młyńskiej – udajemy się do namiotów w których będziemy gotować swoje dania, odprawa z jurorami, losowanie stanowisk i pomocników ze Szkoły Gastronomicznej w Bydgoszczy i…powoli startujemy!!!  Lekki stres jak zwykle przed każdym takim wyzwaniem i pełne moje skupienie aby przygotować plan działania w głowie…

 

Fot.Robert Majewski

 

Naszym zadaniem konkursowym jest przygotowanie 3 dań z użyciem określonych produktów od sponsorów ( przystawka z użyciem majonezu, konfitury z żurawiny lub borówki oraz szynki dziadkowej lub schabu,  przystawka z użyciem ryby, morszczuka australijskiego oraz dania głównego z użyciem wybranej części z kurczaka zagrodowego )

 

Fot. Robert Majewski

 

5 minut aby wybrać potrzebne składniki ze spiżarni i zaczynamy Nasze 2,5 godziny gotowania. Moje menu okazało się wyzwaniem!!! Tylko dwa stoły robocze, dwa palniki na kuchence indukcyjnej i ograniczona ilość naczyń do gotowania !!! Jak to ogarnąć? Gdy zobaczyłam, że Maciek ze stanowiska obok ma już gotową przystawkę a ja nawet ne jestem w połowie to pomyślałam po prostu “PO CO MI TO BYŁO…” Moje “perfekcyjne”w domu tortellini z rybą okazały się najtrudniejszym wyzwaniem…. Nie posiadałam robota do wyrabiania ciasta jak pozostali uczestnicy a to zadanie zleciłam mojemu pomocnikowi Szymonowi… Biedak miał ze mną niełatwo 🙁 Były pracochłonne, ciasto nie chciało z nami współpracować a ja w pewnej chwili straciłam nad tym kontrolę zajęta innymi składnikami kolejnych dań…

Jurorzy podchodzili do Nas, patrzyli na naszą pracę, zadawali pytania…a to dodatkowy, mały stres…

 

Fot. Robert Majewski

 

 

 

OK!!! Wydaliśmy przystawkę, uspokoiłam negatywne emocje i zaczęłam kończyć moje tortellini… Miałam jeszcze 40minut na danie główne… To dużo bo wiem, że zdążę na 100%

 

No cóż… Koniec czasu, wszystko wydane, wiem co poszło gorzej a z czego jestem zadowolona. Atmosfera konkursu fajna, rywalizacji żadnej bo naprawdę bawiliśmy się przy tym super zagadując do siebie i śmiejąc przy tym…Wynik, punktacja i nagroda to decyzja jurorów. Każdy z Nas gotował inaczej, w swoim stylu i każdy przyjechał na konkurs aby sprawdzić się i przeżyć tą przygodę!!!

 

Fot. Robert Majewski

 

Co przygotowałam? Postawiłam na smaki, które są mi bliskie i klasyki bo dobrze dopracowane zawsze są pewniakiem:))))

 

PRZYSTAWKA/FINGER FOOD – GRZANKA Z RAZOWEGO CHLEBA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I MAJONEZEM, SZYNKĄ DZIADKOWĄ, BORÓWKĄ I PIKLAMI

PRZYSTAWKA Z RYBĄ/ – TORTELLINI Z MORSZCZUKIEM, CEBULĄ, POREM I MŁODYM ZIEMNIAKIEM/ PALONE MASŁO, KWAŚNA ŚMIETANA I ŚWIEŻY KOPER

DANIE GŁÓWNE/ – FILET Z KURCZAKA, PUREE Z BATATA, PALONE CEBULE W EMULSJI MAŚLANEJ Z MUSZTARDĄ, KARMELIZOWANA MARCHEWKA

 

 

 

Scena – puchar, voucher z nagrodą główną, nagroda od Philipiak Milano, prezydent miasta Bydgoszcz, Jurorzy, pan Robert Makłowicz i …. WYGRYWAM NAGRODĘ GŁÓWNĄ!!! Nie wierzę, że to się stało… Aż łzy radości polały się ze szczęścia!!!

Dziękuję za ten szczęśliwy dzień!!!

 

 

 

Podobno walka między mną a Maćkiem była wyrównana. Gratuluję wszystkim uczestnikom bo są cudowni. Uściskałam ich wszystkich na scenie i przez wiele godzin nie wierzyłam, że to się wydarzyło…

 

 

Ten konkurs dał mi mnóstwo motywacji, wszystkie uwagi jurorów biorę do siebie aby nadal pracować i poprawić błędy. Wiem, że idę dobrą drogą bo za sceną po wręczeniu nagród usłyszałam to od jurorów… Jestem wymagająca od siebie i przede mną wiele pracy i nauki:)))

Dziękuję mojemu pomocnikowi ze Szkoły Gastronomicznej w Bydgoszczy SZYMONOWI bo nie miała ze mną łatwo

Dziękuję moim konkurentom za atmosferę, dobre słowo i fajną zabawę podczas konkursu
( W KUCHNI U MAĆKA, SIMPLY ANNA, POKOLENIE FIT, KULINARNY JA, WIELKI APETYT )

Dziękuję jurorom za oceny, cenne uwagi i wszelkie gratulacje – Monika Gwiazda, Rafał Godziemski, Józef Sadkiewicz, Dawid Budzich, Marcin Szukaj, Robert Makłowicz, Karolina Smyk

Organizatorom konkursu za miłą atmosferę, gościnność i możliwość wzięcia udziału w tym festiwalu:) POLSKA PRESS GRUPA, EXPRESS BYDGOSKI

Robertowi Majewskiemu dziękuję, że namówił mnie na ten konkurs:) i wszystkim moim znajomym i rodzinie za wsparcie!!! To dla mnie bardzo ważne…

 

PARTNERZY WYDARZENIA: Carrefour, Philipiak Milano, Prosiaczek, Abramczyk, Ocetix, Jagr, Stovit, 

PARTNER MEDIALNY: Radio Eska

 

 

 

 

#gotowanie #bloggerfoodfestival #bydgoszcz #konkurskulinarny #festiwal #show #blogger #blog #wygrana #foodielife #expressbydgoski

 

 

 

Miejsca&Goście , , , , ,
One Comment
  1. No i brawka 👏👏👏

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *