Blog

16 stycznia 2019

ZDROWE I SZYBKIE PRZEPISY z OPTIDiet i Sylwią Chrzanowską

 

 

Razem z cateringiem dietetycznym OPTIDiet  specjalnie dla was przygotowaliśmy serię zdrowych przepisów łatwych do przygotowania dla Ciebie i całej rodziny.

 

 

Aby w swojej codziennej diecie wykorzystywać najbardziej cenne składniki – dania powinny być proste a gotowanie przyjemnością! Zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw warto sięgnąć po mrożonki ze sprawdzonych firm, które kierując się jakością zamykają swoje zbiory w szczelne opakowania i mrożą w odpowiednich warunkach. Lekko podgotowane warzywa szybko przygotujemy np. z makaronem lub ryżem otrzymując obfite we wszystkie niezbędne składniki – danie. Opakowania mrożonek są wygodne a potrzebną porcję takich mrożonych warzyw wykorzystujemy w momencie, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Szybko i zdrowo!
Danie z makaronu i warzyw możemy z powodzeniem zabrać do pracy w formie lunch-boxa. To idealnie skomponowany posiłek, który jest łatwy a przygotowywać możesz go z różnych, ulubionych warzyw.

 

 

 

RAZOWY MAKARON Z WARZYWAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

( 4 porcje )
300g makaronu razowego
1 mała cukinia ( pokrojona w plastry )
½ główki kalafiora ( świeżego )
szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
szklanka mrożonego groszku
1 czerwona, pokrojona papryka
10-12szt suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych
2 posiekane ząbki czosnku
olej lub oliwa do smażenia
Opcjonalnie: świeże pomidory koktajlowe, prażony sezam lub ziarna słonecznika, świeża, posiekana natka pietruszki + przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki, 2-3 łyżki oliwy, szczypta mielonego kuminu
 

 

  • Piekarnik rozgrzej do temp. 180-190stopni. Kalafiora podziel na różyczki i zamarynuj ( oliwa wymieszana z papryką, solą i kuminem ). Natrzyj kalafiora, wymieszaj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieczenia na 20 minut
  • W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • W drugim garnku we wrzątku z solą ugotuj przez około 5 minut fasolkę i groszek, zahartuj w zimnej wodzie przez chwilę
  • Na dużej patelni z oliwą z oliwek, podsmaż posiekany czosnek ( uważając aby go nie przypalić ). Dodaj pokrojoną cukinię, paprykę i smaż całość przez 5 minut. Dodaj pozostałe składniki – fasolkę, groszek, posiekane suszone pomidory. Dodaj upieczone kawałki kalafiora i ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj posiekaną natke pietruszki, ziarna sezamu, przypraw tak jak lubisz, wymieszaj i GOTOWE!
! Danie idealnie komponuje się z zamarynowanym, smażonym tofu lub pokruszonym serem feta !   
  
Wartości odżywcze na porcję : 397,5 g
Kalorie : 448,8 kcal
Białko : 16,8 g
Tłuszcze : 12,3 g
Węglowodany : 67,8 g
Błonnik : 8,2 g

 

 

 

Optidieta , , , , , , , ,

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *